• Αρχείο κατά κατηγορία

  • Αρχείο κατά μήνα

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Προστεθείτε στους 33 εγγεγραμμένους.
  • Πρόσφατα άρθρα

  • Μαρτίου 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Διαχείριση

Μνήμες Εθνικών Επετείων (παρελάσεις)


ΚΑΛΗΜΕΡΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!
Είπα να παρελάσω κι εγώ σήμερα με τις αναμνήσεις μου.
Στο τρέξιμο να βρούμε τα κομμάτια για να συνθέσουμε τη φορεσιά μου, τη “Φουστανέλα μου”. Υπήρχαν τότε ακόμα στα σπίτια. Τα πιο δύσκολα για να βρεθούν και να τα δανειστείς από κάποιο σπίτι ήτανε τα τσαρούχια, τα τουζλούκια (γονατάρες), το σελάχι, τα κουμπούρια και η σπάθα. Η φωτογραφία τα δείχνει όλα εκτός από τα τσαρούχια που αντικαθίστανται από τις γονατάρες!! Η φουστανέλα (πάρα πολλά φύλλα) και η πουκαμίσα είχαν επάνω τους ένα βαζάκι κόλλα σιδερώματος. Ντούρα στεκόντουσαν!!
Ποτέ δεν φόρεσα “Φουστανέλα” νοικιασμένη από τα φωτογραφεία (Kodak &’ Agfa) και το ξηροκαρπάδικο της «Παναγιώτας», ιδιαίτερα δε τσαρούχια με σιέλ και λευκή φούντα!!
Το γιλέκο με τα μεϊντάνια πίσω προσέδιδαν αρχοντιά οπλαρχηγού και η σπάθα κρυμμένη μέχρι να ξεκινήσει η παρέλαση. Μας απαγόρευαν να κρατάμε τέτοιο όπλο!!! Νιάτα!! Σιγά μην υπάκουγα!!
1,75 ύψος τότε (1,68 τώρα) μόλις περπάταγα στην πόλη για το σημείο συγκέντρωσης και στην παρέλαση πρέπει να γινόμουνα γύρω στο 1,87 !!! Μην σας πω κι όλας ότι τον πρώτο λόγο τον είχε το μεσημέρι η ξεματιάστρα!!
Το απόγευμα άντε πάλι ντύσιμο για να χορέψουμε τις Τσαμικές μας. Εκείνες, ξέρετε, με τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης. Τι νομίζατε φίλοι μου Μακεδόνες. Μόνο εσείς είχατε και τότε ΧΑΛΚΙΝΑ;
Το σούρουπο βόλτες ατέλειωτες στο «παζάρι» της πλατείας μέχρι να βραδιάσει.
Με το που βράδιαζε μας περίμεναν κοντά στα Γυμνάσια οι στρατιώτες από το κοντινό στρατόπεδο να μας παραδώσουν τους πυρσούς (κοντάρι και τενεκεδάκι κονσέρβας γεμάτο με άμμο και πετρέλαιο) για να κάνουμε με την στρατιωτική φιλαρμονική περατζάδα στους δρόμους της Σπάρτης, έτσι σαν εορταστικό κλείσιμο της ημέρας!! Κάτι μου θυμίζουν τούτες οι λαμπαδηφορίες, αλλά ιστορικά με πάνε στο πλαίσιο γεγονότων που συνέβαιναν στην Ευρώπη κάποια δυστυχή χρόνια πίσω!!
“ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ” λέει το σίριαλ της TV. Εμείς όμως μαθητές είμασταν. “Όλα η ΧΟΥΝΤΑ τά ‘σκιαζε και τα πλάκων’ η σκλαβιά”!!!
Τελειώνοντας οι Επαναστατικοί χρόνοι τι άλλο θα μπορούσε χειρότερο να συμβεί από τη φαγωμάρα μας!!
Και του ΧΡΟΝΟΥ και μη φαγωθούμε μεταξύ μας, για πολλοστή φορά, καιροί που είναι!!!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.