• Αρχείο κατά κατηγορία

 • Αρχείο κατά μήνα

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Μαζί με 26 ακόμα followers

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Μαΐου 2017
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ.   Οκτ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Διαχείριση

 • Advertisements

“ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ” ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ


Α)

Μαζί με το παράπονο του τσοπανάκου, μας γνέφει από ψηλά για το δικό του παράπονο μα κι εγώ για το δικό μου!!!!

Από το γλεντοκόπι στην πλατεία της Εκκλησίας ή την αισθητική ανάταση σε μια αίθουσα υψηλών προδιαγραφών, ποια η χρεία Geust εμφάνισης!!!
Τι σημαίνει στα Ελληνικά «… Αντάμωμα Δημοτικού Τραγουδιού»;

Σημείωνε στο τεφτέρι σου μπάρμπα – Τάσο !!!

………………………………………………….

Β)

%ce%b2%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8e%cf%82Την περίμενα πως και πως αυτή την έρευνα!!
Βηματοδοτούμενος (ηλεκτρικώς), με διπλή αρτηρία Φ30 (υδραυλικώς) και διατατικό sten ό,τι πρέπει ως μεσήλικας και (γ)καρδιακός!!!
Εκείνο που δεν ξέρω ακόμα είναι αν πρέπει να ακολουθήσω τεστ χορευτικής κοπώσεως Καραγκούνας ή Κότσαρι!!! Ελπίζω να μας το πουν οι σωματοϋγιεινολόγοι του χορού μην πάω για μαλλί και βγω κουρεμένος!!!!!

…«Τα φυσιολογικά οφέλη των ελληνικών χορών θα μπορούσαν να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή τους, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τον συντονισμό και να μειώσουν τον κίνδυνο των πτώσεων και των τραυματισμών. Είναι δυνατόν, οι ελληνικοί χοροί να χαρίζουν καρδιακή οφέλη, όπως τα προγράμματα της Ζούμπα με μουσική λάτιν»…

Ολόκληρο το άρθρο: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500071725

…………………………………………

Γ)

Απόσπασμα:
“Τονώνεις την αυτοπεποίθησή σου, καταπολεμάς το άγχος, γυμνάζεις το σώμα σου… κι όλα αυτά με ένα χορό!”…

“Σωματική ευεξία: Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί μπορούν να σου χαρίσουν καρδιακά οφέλη ίδια με τα προγράμματα της Ζούμπα ή του λάτιν. Όσο και αν φαίνονται απλοί και καθόλου κουραστικοί, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γυμνάσει κανείς ολόκληρο το σώμα του. Με φυσική προσπάθεια, ο χορός θέτει σε λειτουργία τον μεγαλύτερο αριθμό των μυών, συμβάλει στην αύξηση της απώλειας θερμίδων επιδρώντας σημαντικά στην αλλαγή του μεταβολισμού. Ακόμα θετική επίδραση έχει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, της λειτουργίας της καρδιάς και της αναπνοής”.

Ολόκληρο το άρθρο:

Γιατί να γίνει χόμπυ σου ο παραδοσιακός ελληνικός χορός ;

…………………………………………

Ο πλούτος, η προίκα ενός ολόκληρου λαού, η ίδια τους η καθημερινότητα κατήντησε σε πολυαναγνωσμένα ιντερνετικά κείμενα ΧΟΜΠΥ, ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και Ιατρικά ετερόκλητα!!
Οι κοινοποιήσεις των “άρθρων” στα social media αμέτρητες και τα “Μου αρέσει” εκατοντάδες!!!!
Θα δούμε και θ’ ακούσουμε πολλά ακόμα, όσο θα εξακολουθούν οι μονόλογοι και μάλιστα αυτοί που δεν τεκμηριώνονται από επιστημονικές μελέτες που να αφορούν τον πολιτισμικό πλούτο που μας παραδόθηκε, έστω την δεύτερη ύπαρξή του που αφορά τους εσωτερικούς μετανάστες κι όχι την φολκλόρ ύπαρξή του!!! Σκεφτείτε να γινότανε το ίδιο στην Ιατρική και στην Αρχαιολογία !!!!!!!

…………………………………………

Δ)

Ο Εκπολιτιστικός (ποιους εκ-πολιτίζει άραγε;) Σύλλογος Άνω Μουχρίτσας 
οργανώνει ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμό, Παράδοση,  Ήθη και έθιμα
Χοροί της Ριπούπολης

ή το άλλο: “Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης” !!!
ή το άλλο: %cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1%cf%82
(Τι δεν καταλαβαίνω ανάθεμα τα ελληνικά μου;
Ξέρω κι εγώ;
Τά ‘χω χαμένα!!!!)

…………………………………………

Ε)

Ακαδημία: συγκέντρωση επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών με σκοπό την προώθηση και την καλή λειτουργία των τομέων τους.
Διαβάζω και πολλές φορές λαμβάνω προσκλήσεις από φορείς με επωνυμίες του τύπου: «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ….».
Ακαδημία Πλάτωνος: Σωστά. Εντάξει
Ακαδημία Αθηνών: Σωστά. Εντάξει
Παιδαγωγικές και Γυμναστικές   Ακαδημίες (παλιότερα): Ιστορική εκπαιδευτική ανάγκη.
Star Academy: Ήμαρτον !!!!
Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών ……: Μικρομεγαλισμός ή «χαμένοι στο διάστημα»;;;;

……………………………………………

Ζ)

Συναθροίσεις χορευτικών Ομάδων – Σωματείων (ΦΕΣΤΙΒΑΛ τα αποκαλούν) υπό την αιγίδα και οργάνωση κάποιου Δήμου:
Εκτός από τις διάφορες και διαφορετικές αντιλήψεις που μπορεί να έχει κάποιος γι’ αυτού του είδους τις εκδηλώσεις – διοργανώσεις, πρέπει να προσθέσουμε αφενός την ερασιτεχνική οργανωτική δομή των περισσοτέρων και αφετέρου την προβληματική παρουσίαση μουσικών και χορευτικών θεμάτων από σχήματα ξένα προς τον ιδιαίτερο πολιτιστικό οπλισμό κάποιας πολιτισμικής περιοχής.
Θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με μη κατανοητές παρεμβάσεις στην κατά τόπους συντακτική γλώσσα αναφοράς σε στοιχεία του μουσικού και χορευτικού πλούτου:
Π.χ. για τη Νάξο:


–Τι εννοούμε με την λέξη «Σκοπός της Αροχλάδας»; Είναι χορός; Και στη συνέχεια «Τσιφτετελόμπαλο», αφενός με ένα -λ- και αφετέρου δίπλα από την «Αροχλάδα» εφόσον το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι «……- μπαλο»;
–Η διάταξη: «Μπάλος-Βοσκίστικος-Τσαμπουνιστός» που μας οδηγεί; Είναι τρεις διαφορετικοί χοροί ο Μπάλος (με ένα -λ-), ο «Βοσκίστικος» και ο «Τσαμπουνιστός»; Στην ιδιωματική μουσική και χορευτική γλώσσα της Νάξου αυτή η αναφορά στο πρόγραμμα δεν σημαίνει τίποτα!!!!
Αν δε ο συντάκτης εννοεί ότι ο «Βοσκίστικος» και ο «Τσαμπουνιστός» είναι μέρη του Μπάλλου, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο «Βοσκίστικος» χορεύεται σαν Συρτό και δεν παίζεται ως πάρτα στον Μπάλλο και ο «Τσαμπουνιστός» καλείται «Τζαμπούνα»!!!
Και μόνο αυτές οι τρεις γραμμές αυτού του προγράμματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα για μια ολόκληρη διάλεξη κάποιων που γνωρίζουν την αλήθεια, κι αυτοί είναι οι ίδιοι οι φορείς αυτού του πολιτισμού. Υπόψη ότι, οι τρεις αυτές αράδες βρίσκονται στα χέρια δεκάδων θεατών της συγκεκριμένης εκδήλωσης οι οποίοι, αφενός συνεχίζουν και μετά την ανάγνωση να μην κατανοούν τα γραφόμενα  και ίσως να παραπληροφορούνται και αφετέρου οι συμμετέχοντες «εκτελούν» το αποτέλεσμα της αναγραφόμενης συνταγής, αντί ενός, εν πάση περιπτώσει, copy-paste του τοπικής αλήθειας !!!

Τι δεν καταλαβαίνετε;
Δεν σας στέλνουν εσάς;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: