• Αρχείο κατά κατηγορία

 • Αρχείο κατά μήνα

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Μαζί με 26 ακόμα followers

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Νοέμβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Διαχείριση

 • Advertisements

Όταν ο λόγος και η μουσική «συνθέτουν»την ιστορία της Ναξιακής κοινωνίας


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ – ΚΡΙΤΙΚΕΣ για την Εκδήλωση:

«στο ΦΩΣ του ΑΙΓΑΙΟΥ»

Όταν ο λόγος και η μουσική «συνθέτουν» την ιστορία της Ναξιακής κοινωνίας

Πηγή:

«Στο Φως του Αιγαίου», που άλλοτε χαϊδεύει, άλλοτε τυφλώνει, πάντοτε όμως διαχέει τους τόπους και τους ανθρώπους, δίνοντας ζωή και έμπνευση για δημιουργία στο πέρασμα των αιώνων, οι Νάξιοι ποιητές συνάντησαν το Αιγαιοπελαγίτικο τραγούδι το βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου 2012 στα Ύρια.Οι λέξεις και μαζί τους η ιστορία μιας κοινωνίας, έγιναν στίχος και μουσική που αγκάλιασαν «αρμονικά» τους ανθρώπους που κατέκλυσαν το ιερό του Διόνυσου. Η λιτή παρουσίαση, απέδειξε για μια ακόμη φορά το σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τις θεματικές εκδηλώσεις, που επιμελείται, ο Δρ Σταύρος Σπηλιάκος. «Εν αρχή ήν ο λόγος» και ο Σταύρος Σπηλιάκος έδειξε ότι το γνωρίζει πολύ καλά. Τα συναισθήματα που δημιουργεί είναι η δύναμή του κι αυτή εισέβαλε στις ψυχές όλων και ήταν μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε, να θυμηθούμε, αλλά πάνω απ’ όλα να διδαχθούμε… Οι ήχοι των παραδοσιακών οργάνων και η εντυπωσιακή ερμηνεία των τραγουδιών, μεγέθυναν τη χαρά, τη λύπη ή τη νοσταλγία που μας μετέφεραν. Έτσι, ολοκληρώθηκε μια ενότητα σημαντικών εκδηλώσεων, που διένυσε δύσκολους δρόμους της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου και των παιδιών της όπου κι αν βρέθηκαν. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα έμπνευση για την επόμενη πολιτισμική συνεύρεση δεν θα αργήσει».

……………………………………………………………………………………………………

Αναδημοσίευση στο: «naxios blog»

         

……………………………………………………………………………………………………

Εκδήλωση της ΟΝΑΣ στα Ύρια

για την ποίηση και το νησιώτικο τραγούδι

Πηγή:

του Γιάννη Λογαρά

«Ένα από τα πιο σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα του εφετινού καλοκαιριού αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ ) στον Αρχαιολογικό χώρο των Υρίων της Νάξου την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012 το βράδυ με τίτλο «Στο Φως του Αιγαίου»: Νάξιοι ποιητές συναντούν το Αιγαιοπελαγίτικο τραγούδι» (με χορηγούς και συνδιοργανωτές το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου).
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση-πρόσκλησή της για την εκδήλωση, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων επεχείρησε εφέτος (με πολλή επιτυχία, κατά τη γνώμη μας) ώστε «να ανακαλύψουμε και να συνδέσουμε την ποίηση, την στιχουργική και το προ-ναξιακό τραγούδι με τους Ναξιώτικους και άλλους αιγαιοπελαγίτικους ήχους».
Το όλο εγχείρημα, όπως σε ανάλογες εκδηλώσεις στη Νάξο πέρυσι και πρόπερσι, ανέλαβε να φέρει ενώπιον του ναξιακού κοινού και των θερινών επισκεπτών του νησιού (που κατέκλυσαν μια όμορφη αυγουστιάτικη βραδιά τον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων) ο άξιος και ακάματος πανεπιστημιακός ερευνητής της μουσικής, του χορού και εν γένει της λαογραφίας της Νάξου, διδάκτωρ κ. Σταύρος Σπηλιάκος με το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας και της ηλεκτρονικής οπτικοακουστικής δημιουργίας του πουυ παρουσιαζόταν στο κοινό (κυρίως μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και προβολής σε οθόνη τοποθετημένη στον χώρο της εκδήλωσης).
Ακούσαμε πολλή και όμορφη ποίηση, έξοχες μελωδίες, αλλά συγχρόνως παρακολουθήσαμε τη χρονική διαδρομή του ναξιώτικου τραγουδιού και είδαμε στην οθόνη και ακούσαμε πρόσωπα που αποτέλεσαν σταθμούς στη ναξιακή ποίηση και το τραγούδι.
Στην όμορφη, νοσταλγική, ψυχαγωγική αλλά και επιμορφωτική αυτή «διαδρομή» που μας «ταξίδεψε» η εκδήλωση της ΟΝΑΣ, πέραν από τη σκηνοθετική ικανότητα και δημιουργία του κ. Σπηλιάκου βοήθησε επίσης και η ζωντανή αξιόλογη απαγγελία τεσσάρων Ναξίων ερασιτεχνών ηθοποιών των: Δημήτρη Βασαλάκη, Μιχάλη Καλαϊτζή, Δέσποινας Κορρέ και Αντωνίας Τούπη.
Αλλά το ταξίδι στο χρόνο, στην ποίηση και στη μελωδία έγινε πολύ πιο επιτυχές με τη θαυμάσια ερμηνεία του μουσικού συνόλου του κ. Γιάννη Ζευγόλη με τους άξιους συνεργάτες του (τους “Βορριάδες”): Ματθαίο Ζευγόλη, Ασπασία Στρατηγού και Θοδωρή Μέρμηγκα).
Η επιτυχής εκδήλωση της ΟΝΑΣ (με πρόεδρο τον κ. Νίκο Μαϊτό, γεν. γραμματέα κ. Πέτρο Καραπάτη και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου) την αναδεικνύει σε πρωτοπόρο δύναμη πολιτιστικών εκδηλώσεων και προβολής και προαγωγής του ναξιακού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.
Συγχαρητήρια!»       

……………………………………………………………………………………………………

Απόσπασμα ενός από τα πολλά τραγούδια που ακούστηκαν στην εκδήλωση.

Ανάρτηση στο Youtube από το: «Thisisnaxos»

……………………………………………………………………………………………………

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:   «η ΜΑΣΚΑ»(του Γιώργου Καμβύση)

……………………………………………………………………………………………………

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «ΧΩΡΑΪΤΗΣ»

του Μανόλη Γ. Σέργη (Αναπληρωτή Καθηγητή στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)

 

«Τα σχόλια και οι συζητήσεις που διαμείφθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της φετινής καλοκαιρινής εκδήλωσης της Ο.ΝΑ.Σ. στα Ύρια, το Βράδυ της 9ης Αυγούστου, δεν αφορούσαν τόσο στην πανθομολογούμενη επιτυχία της, αλλά είχαν περισσότερο χαρακτήρα συγκρίσεως: ποια εκ των τριών διοργανώσεων της Ομοσπονδίας ήταν η αισθητικά αρτιότερη, ποια η επιτυχέστερη ; (ο δεύτερος όρος σχετίζεται με την πρόσληψη της παράστασης από το κοινό, από την επίδρασή της σ’ αυτό, αν άγγιξε, απλούστερα, περισσότερους θεατές, αν τους κατέστησε ευαίσθητους αποδέκτες των ποικίλων μηνυμάτων της. Έχουμε όλοι μας λίγο πολύ – πείρα αρτίων αλλά ανεπιτυχών εκδηλώσεων).

Αυτό, εν κατακλείδι, έχει επιτύχει πλέον η Ο.ΝΑ.Σ. με την συνολική πολιτιστική της παρουσία (όχι μόνον την καλοκαιρινή) την τελευταία τριετία: να στερεώσει την πεποίθηση που δημιούργησε ήδη από το 2010 στο φιλόμουσο (και ευτυχώς όχι μόνον) ναξιακό κοινό ότι πρόκειται για έναν σημαντικό φορέα πολιτιστικής αλλαγής στον τόπο μας, ο οποίος (φορέας) δεν επαναπαύεται στις ποιητικές δάφνες που έδρεψε, αλλά επιζητεί το αρτιότερο και το επιτυχέστερο (με τη σημασία που του απέδωσα παραπάνω).

Φέτος η Θεματολογία της παράστασης ήταν (με δικούς μου όρους) η δια της μουσικής παρουσίαση της διαρκούς εποικοδομητικής συνομιλίας της προσωπικής ναξιακής ποίησης με την λαϊκή. Αποφεύγω τον όρο έντεχνη/προσωπική ναξιακή ποίηση γιατί έτσι θεωρώ πως αυτομάτως θα κατέτασσα την δεύτερη, τη λαϊκή, στην μη έντεχνη, κατάσταση που δεν υφίσταται στην απόλυτη εκδοχή της.

Από την διαρκή, αλληλοτροφοδοτούμενη και πολύμορφη συνομιλία των δύο παραδόσεων ο κύριος υπεύθυνος για την μουσικοθεατρι κή πανδαισία που νιώσαμε, αγαπητός συνάδελφος Σταύρος Σπηλιάκος επέλεξε να παρουσιάσει θέμα-α/μοτίβα προαιώνια και διαχρονικά, όπως ο θάνατος, ο έρωτας, η ξενιτιά και ο νόστος, η γυναίκα, επαγγελματικοί λαϊκοί Βίοι, χορός, περίοδοι από τον κύκλο του χρόνου (αποκριά π.χ.), ρίμες και άλλα, τα οποία στιχουργημένα από επώνυμους και λαϊκούς ποιητές και μελοποιημένα από άξιους δημιουργούς πλημμύρισαν με το λόγο και τη μουσική τους τον ιερό χώρο του αρχαίου ναού των Υρίων και τις ψυχές των θεατών/ακροατών. Λόγος και μουσική, με τη μυστηριακή τους δύναμη, γαλήνεψαν τις ανθρώπινες ψυχές, τις αφαίρεσαν από το σαρκίο της φθαρτότητας και τις οδήγησαν μετάρσιες σε άλλους κόσμους, μαγικούς, το λιγότερο όσο διήρκεσε η παράσταση. Το επιστημονικό εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά πέτυχε καθ’ όλα, με τεχνικές και αισθητικό ύφος ειλημμένα από την εξαίσια παράδοση που έχουν δημιουργήσει ο Σπηλιάκος και οι συνεργάτες του.

Συνέβαλαν προς τούτο οι εξαίσιοι μουσικοί Γιάννης Ζευγόλης με τους Βορριάδες του (τον Ματθαίο Ζευγόλη, τον Θοδωρή Μέρμηγκα και την εκπληκτική – ας μου συγχωρεθεί ο αξιολογικός χαρακτηρισμός- Ασπασία Στρατηγού) και οι ερασιτέχνες («εραστές της τέχνης»)

ηθοποιοί Δημήτρης Βασαλάκης, Μιχάλης Καλαϊτζής, Δέσποινα Κορ ρέ και Κατερίνα Κατσουρού, στίχων που ανέγνωσαν. Συγχαρητήρια αξίζουν, εκτός των προαναφερθέντων, στον Πρόεδρο της Ο.ΝΑ.Σ. Νίκο Μαϊτό και σε όσους (φορείς, χορηγοί, άτομα) συνεργάστηκαν για το επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της μια από τα (εξαίσια) ίδια παράστασης.

Υ. Γ. Αν την περυσινή παράσταση της Ο.ΝΑ.Σ. στη Δαμνιώτισσα παρακολούθησε πολυπληθέστερο κοινό, το αποδίδω σε δυο κυρίως αιτίες: στη θεματολογία της (συνδεόταν με έναν ισχυρό – από κάθε άποψη – θεσμό που παρεκίνησε το αντίστοιχο – ή μέρος του – συγκεκριμένο κοινό) και στο ότι γύρω από το κέντρο της φετινής παράστασης δεν βρίσκονταν τα χωριά της Ορεινής Νάξου, αλλά τα Λιβαδοχώρια και η επαιτούσα για ένα επιπλέον rent room Χώρα. Κάποιος παρατηρητικότερος θεατής κατέθεσε στη σχετική συζήτησή μας μια τρίτη αιτία, που σχετίζεται με την μη παρουσία / μη δραστηριοποίηση γενικώς ορισμένων μελών του Δ.Σ. της διοργανώτριας Ομοσπονδίας. Έχει δίκιο;»

……………………………………………………………………………………………………

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «ΔΑΝΑΚΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

της Αναστασίας Δρυμαλίτου – Παγωνίδου

«Στο Φως του Αιγαίου», φως προαιώνιο που έχει την δύναμη να εξουδετερώσει τα πάντα αλλά και να φωτίσει τα πάντα, να τους δώσει όγκο, μεγαλοπρέπεια, πλαστικότητα, ζωή, αλλά πάνω από όλα να δονήσει με την δύναμη της έμπνευσης και της δημιουργικότητας το νου κάνοντας τον να μεγαλουργήσει, στις τέχνες, τον πολιτισμό αλλά και την ποίηση, την στιχουργική, την μουσική. Πηγή έμπνευσης και πάλι το φως του Αιγαίου, για άξιους ανθρώπους που μας χάρισαν άλλη μία εξαιρετική βραδιά στην Νάξο, το βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου 2012 στα Ύρια, όπου, Νάξιοι ποιητές συνάντησαν το Αιγαιοπελαγίτικο τραγούδι.

«Εν αρχή ήν ο λόγος» και ο Σταύρος Σπηλιάκος, που ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, έδειξε ότι το γνωρίζει πολύ καλά. Οι λέξεις και μαζί τους η ιστορία μιας κοινωνίας μετουσιωμένη σε στίχο και μουσική αγκάλιασαν “αρμονικά” τους ανθρώπους που κατέκλυσαν το ιερό του Διόνυσου. Η λιτή αλλά περιεκτική παρουσίαση, απέδειξε για μια ακόμη φορά το σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τις θεματικές εκδηλώσεις, που επιμελείται, ο Δρ Σταύρος Σπηλιάκος. Παραθέτου με εδώ το ευχαριστήριο του κου Σπηλιάκου, αναλυτικά:

“Όταν ένας φορέας σαν την Ο.ΝΑ.Σ. (Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων) σε εμπιστεύεται χωρίς αναστολές, όταν δίνεις όλες σου τις δυνάμεις πνευματικές, σωματικές και ψυχικές και κυρίως όταν αυτούς που επιλέγεις για συνεργάτες σου είναι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, δηλ. τους πιστεύεις κι αυτοί πιστεύουν σε σένα και κάνουν την εκδήλωση δική τους, το αποτέλεσμα με τη συμμετοχή υπεριχιλίων θεατών είναι το καλύτερο”.

Οι στίχοι παλαιότερων αλλά και νεότερων Ναξίων ποιητών, περισσότερο ή και λιγότερο γνωστών όπως των Απεραθιτισών Διαλεχτής Ζευγώλη Γλέζου, Σοφίας Μάρκου αλλά και της δικής μας Ειρήνης Χάλκου (Χαλκορήνης) και άλλων, ακούστηκαν μέσα στο Αρχαίο Ιερό του Διονύσου με απαγγελίες από τους Νάξιους ηθοποιούς, Δημ. Βασιλάκη, Δέσποινα Κορρέ, Μιχ. Καλαϊτζή και Κατερ. Κατσουρού και πλαισιώθηκαν από την Νησιώτικη μουσική που αποδόθηκε με σεβασμό και δεξιοτεχνία αλλά και ερμηνεύτηκε εξαιρετικά από το Μουσικό σύνολο « Βοριάδες» που αποτελείται από τους Γιάννη και Ματθαίο Ζευγώλη, τον Θοδωρή Μέρμηγκα και την σπουδαία Ασπασία Στρατηγού. Οι ήχοι των παραδοσιακών οργάνων και η εντυπωσιακή ερμηνεία των τραγουδιών, μεγέθυναν τη χαρά, τη λύπη, την νοσταλγία. Με την βοήθειά τους αναδύθηκαν από τα βάθη του νου παλιά ακούσματα στίχοι, κοτσάκια και μουσικές των νεανικών μας χρόνων. Πέρασαν από μπροστά μας νοερά παλιοί ποιητάδες και όλοι αναλογιστήκαμε τον αναξιοποίητο πλούτο που διαθέτει ο τόπος μας και που είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε.

Με την εκδήλωση στα Ύρια που πραγματοποιήθηκε και με την αρωγή του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α, πολιτιστική εταιρία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Ομοσπονδία ολοκλήρωσε άλλη μία ενότητα αφιερωμένη στον πολιτισμό του τόπου μας επιτελώντας πάλι με επιτυχία έναν από τους στόχους της. Είμαστε σίγουροι ότι ήδη επεξεργάζεται την επόμενη που ούτως ή άλλως περιμένει με ανυπομονησία το σταθερό πλέον κοινό της. Αναμένουμε».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: