• Αρχείο κατά κατηγορία

 • Αρχείο κατά μήνα

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Μαζί με 26 ακόμα followers

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Φεβρουαρίου 2011
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Δεκ.   Μαρ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • Διαχείριση

 • Advertisements

Γι’ αυτό το όνειρο πάλι ο λόγος – Μουσικο-Χορολογικό Κέντρο Νάξου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ” (2ο)


Απρ. 1989: “Ονειρεύομαι ένα στούντιο στο νησί, όπου θα γράψω όλα τα παραδοσιακά τραγούδια και την ιστορία τους”. (Γιώργος Μ. Κονιτόπουλος: εφημ. “ΑΙΓΑΙΟ”, τ. 30 – Απρ. 1989).

 Οκτ. 2004: Μετά από αγώνα αυτοδιοικητικών και πολιτών δημιουργείται το Νομικό Πρόσωπο “ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΞΟΥ –ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ-” (Φ.Ε.Κ. τ. 2ο, αρ. φ. 1599, 24 Οκτ. 2004).

 

Γι’ αυτό το όνειρο πάλι ο λόγος.

Επανερχόμενος στην προηγούμενη ανάρτησή μου για το Μουσικο-Χορολογικό Κέντρο Νάξου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ”, θέλω αφενός να καταγράψω τις αντιδράσεις, έτσι όπως γραπτώς διατυπώθηκαν και αφετέρου να καταθέσω ακόμα μερικές σκέψεις μου, που πιθανόν να προσφέρουν επιχειρήματα σ’ αυτούς που θα θελήσουν να πάνε την υπόθεση (λειτουργία και κτηριολογικό) αυτή παρακάτω.

Η προηγούμενη ανάρτηση στο blog έτυχε 45 επισκέψεων ως σήμερα και 2 σχολίων. Η αναδημοσίευσή του σε 2 Ναξιακά blogs (άγνωστος ο αριθμός των επισκέψεων) με 7 σχόλια στο ένα και κανένα στο άλλο. Η ανάρτησή μου στο facebook έτυχε 32 ευαρεσκειών και τριών αναδημοσιεύσεων από φίλους.

Το ενδιαφέρον λοιπόν της κοινωνίας και ιδιαίτερα αυτής της Νάξου είναι περιορισμένο για ένα τόσο μεγάλο έργο.

Οι Ναξιώτες σαν κοινωνία (δεν αναφέρομαι σ’ όλους αυτούς τους συν-ονειρευάμενους και υποστηρικτές, πρόσωπα και φορείς, όπως η Ο.ΝΑ.Σ.) είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου ερευνητικού-πνευματικού Κέντρου; Μπορεί και ΟΧΙ.

Ίσως οι καιροί, ίσως τα πρόσωπα, ίσως η υστερική προσήλωση στον κερδώο Ερμή μέσω της άναρχης και χωρίς στόχους τουριστικής ανάπτυξης, ίσως οι μπλε σημαίες του Αγ. Προκόπη, ίσως η εμπορευματοποίηση της μουσικής τους παραγωγής με όρους δυτικής λογικής και ανατολίτικου μάνατζμεντ, ίσως γιατί ο χορός κι η μουσική είναι η καθημερινότητά τους και τα απαξιώνουν, ίσως η τηλεοπτική σμίκρυνση και απαξίωση, ίσως η στέρηση του μαθήματος της τοπικής ιστορίας στα σχολειά μας, ίσως το λαογραφικό τσιτάτο: έκαναν αυτό…., έφτιαξαν εκείνο…. «και μετά χόρεψαν», ίσως η μεγάλη πολιτική κατάρα που λέγεται «εσωτερική μετανάστευση», ίσως η ενδημική ελληνική ασθένεια, που λέγεται και είναι ο τοπικισμός, ίως, ίσως;………..

Ευτυχώς όμως, ανάμεσα σ’ όλες αυτές τις πιθανές καταστάσεις, υπάρχουν και άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρον και αγωνιούν για την υλοποίηση αυτού του πνευματικού έργου.

Το ερώτημα που μπαίνει λοιπόν είναι αν οι αυτοδιοικητικοί φορείς θέλουν και μπορούν να γίνουν ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ, αφού πειστούν οι ίδιοι πρώτα, όχι σαν πρόσωπα, αλλά σαν Οργανισμός, και να εκφράσουν με πράξεις την, υπολανθάνουσα ίσως, θέληση του Ναξιακού λαού για την υλοποίηση του έργου. Ελπίζω ακόμα πως, κάποια στιγμή, οι Οργανισμοί θα συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτού του Κέντρου.

Έτσι κι αλλιώς όμως, η ιστορία δεν γράφεται, απ’ τους πολλούς, αλλά από τους λίγους και επαΐοντες.

Παρακολουθώντας τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτησή μου με τίτλο: Μουσικο-Χορολογικό Κέντρο “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ” και μάλιστα στην αναδημοσίευσή του σε ναξιακό blog (βλέπε:  naxios.blogspot), θέλω να απαντήσω διατυπώνοντας για μια ακόμα φορά τις γνωστές στους Ναξιώτες θέσεις μου σε ότι αφορά τη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών.

Σχόλια που αναρτήθηκαν στο naxios.blogspot.com:

 

 

 

Φίλοι Ναξιώτες.

Ανορθόγραφη μεν, αλλά ΠΙΝΑΚΙΔΑ

Το ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΝΑΞΟΥ ας μείνει έξω από κάθε φραστική και πολιτική διαμάχη κι ας ενώσουμε τις φωνές μας για τη λειτουργία του, κατ’ αρχήν, και την κατασκευή του, κατά δεύτερο λόγο.

Η λειτουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ είναι η ευκαιρία να αποκτήσει η Νάξος ένα επιστημονικό ερευνητικό φορέα, που θα δώσει αξία σ’ αυτόν τον πολιτισμό που δημιούργησαν ανώνυμοι και επώνυμοι Αξώτες. Πρέπει κάποια στιγμή να νοιώσει υπερήφανος ο Αξώτης που δημιούργησε, εκτός όλων των άλλων, κι αυτή την έκφανση του λαϊκού μας πολιτισμού, τη Μουσική και το Χορό.

Το ΚΕΝΤΡΟ δεν ανήκει σε κανένα χωριό ξεχωριστά. Έδρα του θα έχει τον Κινίδαρο, γιατί το οικόπεδο βρίσκεται στον Κινίδαρο και δωρίθηκε στον Δήμο γι’ αυτό το σκοπό, από τα παιδιά του αείμνηστου δημιουργού Γιώργου Κονιτόπουλου, Μιχάλη και Νάσια. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα;

Το ΚΕΝΤΡΟ ανήκει σ΄όλο το νησί και θα φωτίσει επιστημονικά όλες τις Κυκλάδες κι όπου της Αιγαιοπελαγίτικης πολιτείας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Αιγαίου.

Η παρέμβασή μου αυτή, ένα και μόνο σκοπό υπηρετεί. Την αφύπνιση (στο σύνολό τους) των δυνάμενων του νησιού για την πρόοδο των όποιων ενεργειών πρέπει να γίνουν. Άλλωστε, τα βίντεο αυτά τα έχω δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο (Youtube), το 1ο στις 10 ΝΟΕ 2008 και το 2ο στις 4 ΔΕΚ 2009, τρία και δυο χρόνια αντίστοιχα πριν.

Εγώ δεν έχω αρμοδιότητα άλλη, εκτός απ’ αυτή του απλού πολίτη, που επιθυμεί διακαώς να δει να λειτουργεί αυτό το Πνευματικό Κέντρο στο νησί.

Σαν καθηγητής που διεκδικεί τα αυτονόητα για προίκα των νέων γενεών.

Δεν στέκομαι πίσω απ’ το γραφείο μου.

Εκτίθεμαι δημόσια με βιβλία μου, επιστημονικές εργασίες και εκδηλώσεις με διάφορους φορείς του νησιού.

Η Επιστήμη δεν υπηρετεί χρώματα και σκοπιμότητες.

Οδηγός μου (εδώ και 24 χρόνια) είναι το ύψος του λαϊκού πολιτισμού των Αξιωτών που είναι ευθέως ανάλογο με το ύψος του Ζα.

Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο του μέχρι τώρα Νομικού Προσώπου, υπάρχει ο κανονισμός λειτουργίας του, δηλ. άνθρωποι και μέσα που αν δουλέψουν όλοι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αυτό, που 4-5 άνθρωποι ονειρεύτηκαν, και αυτοδιοικητικοί παλιότερα, υλοποίησαν με τη δημιουργία Νομικού Προσώπου του Δήμου Νάξου.

Ας ενώσουμε και δυναμώσουμε λοιπόν τις φωνές μας προς τον νέο μας Δήμο, την Περιφέρεια, την Κεντρική Διοίκηση.

Είμαι σίγουρος ότι κάθε Αξώτης θα καταθέσει μια ενισχυτική πρόταση στη νέα Δημοτική Αρχή, μακριά από τοπικισμούς, που μας βασανίζουν σαν Έλληνες.

Είμαι επίσης σίγουρος ότι νέα διοίκηση του Δήμου μας θα ενεργήσει ΚΑΙ ανάλογα ΚΑΙ στον κατάλληλο χρόνο.

……………………………………………………………………………….

Λίγες ακόμα πληροφορίες και σκέψεις.

Το 2002, δυο χρόνια πριν την Ίδρυση του Κέντρου, συνέταξα μαζί με τον πρωτοβάθμιο Καθηγητή της Πολιτικής Φιλοσοφίας Γιώργο Δ. Φαράντο στο Εργαστήριο Φιλοσοφίας του Παν/μίου Αθηνών, Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο «Η ΝΑΞΙΑΚΗ ΧΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», στο οποίο ορίζομαι ως άμεσος επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής.

Το Πρόγραμμα εστάλη για έγκριση και χρηματοδότηση στο Υπουργείο Αιγαίου. Η αξία του Προγράμματος ανήρχετο, τότε, στο ποσό των 166.000.000 δρχ.

Παράλληλα εστάλησαν επιστολές σε κρατικούς παράγοντες και φορείς για την εκ μέρους τους έκφραση συμπαράστασης για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Το αποτέλεσμα; Ελληνικό.

Αγαπητοί αναγνώστες.

Το θέμα του μουσικο-χορολογικού Κέντρου ακουμπάει όλα τα θέματα που αφορούν τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού.

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι, το Μουσικοχορολογικό Κέντρο της Νάξου:

1)   Ξεπερνάει το όνειρο των ερμηνευτών της επιθυμίας και νόμιμων κληρονόμων, που διέθεσαν το εν λόγω οικόπεδο για την ανέγερση του Κέντρου του αείμνηστου Γιώργου Κονιτόπουλου. Ακόμα και το όνειρο του ίδιου του Γ. Κονιτόπουλου, που είχε εκφραστεί δια της γραφίδος της εφ. «ΑΙΓΑΙΟ» ακριβώς 22 χρόνια πριν.

2)   Ότι δεν είναι απλά ένα μουσείο, αλλά ένα ζωντανό επιστημονικό κύτταρο, στο οποίο θα παράγεται έργο επιστημονικά αντάξιο των μεγάλων επιστημονικών ινστιτούτων.

3)   Θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους αξιώτες επιστήμονες, που είναι πτυχιούχοι σχετικών με το περιεχόμενο των επιστημονικών δραστηριοτήτων γνωστικών αντικειμένων, να εργαστούν γι’ αυτό το σκοπό.

4)   Να απασχολήσει την διεθνή κοινότητα η Νάξος και για ένα κομμάτι του πολιτισμού της, αυτό του λαϊκού της και μάλιστα αυτού που δεν έχει υποχωρήσει στον ίδιο βαθμό με άλλες εκφάνσεις του, όπως του υλικού βίου, που είναι κατατεθειμένος σε πανάξιες πνευματικές δουλειές πανάξιων πνευματικών ανθρώπων της Νάξου, αλλά είναι κατατεθειμένες στα ράφια, πολλών βέβαια, βιβλιοθηκών.

5)   Ο χορός και η μουσική έχουν το προνόμιο να λειτουργούν μέχρι και σήμερα, έστω κι αν έχουν χάσει τον τελετουργικό και ψυχαγωγικό τους (εν μέρει) χαρακτήρα τους και τους έχει απομείνει μόνο ο διασκεδαστικός και μάλιστα τις περισσότερες φορές από ανατρεπτικές στο περιεχόμενό τους λειτουργίες (χορευτικά, δισκογραφικές δουλειές, κατ’ ευφημισμόν πανηγύρια κ.ά. πολλά).

6)   Ας θυμηθούν οι παλιότεροι απ’ τους αναγνώστες τις παραστάσεις – εκδηλώσεις της ΟΝΑΣ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον Λυκαβηττό και ας προσπαθήσουμε να καταμετρήσουμε τους ανθρώπους, που αυτό που έκαναν τότε να έχει επηρεάσει, έστω και σαν διασκέδαση, την υπόλοιπη ζωή τους.

7)   Το Κέντρο αυτό τέλος, εκτός από τους σκοπούς που έχει να εξυπηρετήσει, μπορεί να γίνει και πόλος συμβουλευτικός, οργανωτικός, να γίνει τέλος πάντων αρωγός σε όλες τις εκφάνσεις των πολιτιστικών δράσεων των άλλων φορέων του νησιού και βέβαια του Δήμου.

Απόκριες στη Χώρα (από ξενόγλωσσο, τουριστικό site του εξωτερικού)

8)   Αν υπήρχε ένας αντίστοιχος φορέας τόσα χρόνια, θα είχαμε σήμερα να πούμε ευχάριστα και χρήσιμα πράγματα στους νέους του νησιού, αλλά και στους επισκέπτες σε σχέση με ότι πριν από πολλά χρόνια άλλοι, που πονάγανε ή πονάνε το νησί είχαν προτείνει.

Σκεφτείτε λοιπόν ένα Κέντρο Πολιτισμού, όπως αυτό στο οποίο αναφερόμαστε, πόση και τί ποιότητας βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει με τα επιστημονικά του στελέχη.

 

 

Φίλες και φίλοι,

θα μπορούσα να σας απασχολήσω με ιδέες, και μεταφορά γνώσης, αλλά θα σταματήσω εδώ, αφού πρώτα διατυπώσω τη γνώμη μου γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κυριαρχούσα άποψη, εύκολη λύση κατά τα άλλα, περί διάνθισης οποιασδήποτε εκδήλωσης με ταραταρζούμ βιολιών και ενός χορευτικού. Δεν πάει άλλο. Είναι πιο σοβαρό πράγμα η μουσική κι ο χορός (αφού έχεις σαν υποκείμενό του τον άνθρωπο και συνιστούν λειτουργία πολιτισμού κοινοτήτων, δηλ. ομάδας ανθρώπων) από δέκα κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα σ’ ένα ανθοδοχείο στο τραπέζι ενός ομιλητή.

Ο χορός, η μουσική, το τραγούδι, ως στίχος, οι οργανοπαίχτες, η φορεσιά δεν είναι ήδη προς κατανάλωση. Είναι κομμάτια του θρησκευτικού και κοινωνικού βίου μιας κοινότητας ανθρώπων και ως τέτοια θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Κι αν δεν δοθεί η ευκαιρία, η δυνατότητα και τα μέσα στους ίδιους τους ανθρώπους των κοινοτήτων να λειτουργήσουν, δημιουργείται κενό, σαν κι αυτό που υπάρχει σήμερα.

Όπου υπάρχει κενό, το καταλαμβάνουν αέριες μάζες, όχι πάντα ευγενείς.

Έτσι βλέπουμε προσωπικές καταγραφές ιδιωτών, άλλες εξαιρετικές, άλλες όχι, βλέπουμε τηλεοπτικές εκπομπές θρηνωδίες για τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού, διάφορα σεμινάρια για το χορό και τη μουσική, όπως και διάφορες εκδηλώσεις φορέων. Παραδείγματα πάρα πολλά που δεν προσφέρεται η ανάρτηση αυτή να αναφέρω.

Βλέπε: 1ο άρθρο –   20 άρθρο

Δύσκολη εποχή για ανάδειξη και ανασύνταξη πολιτιστικών δυνάμεων, αλλά και παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων για εκμετάλλευση κι ακόμα περισσότερο λειτουργίας Μουσικο-χορολογικών Ερευνητικών Κέντρων.

Και ο ρόλος μας ως δάσκαλοι;

Είναι μια ευκαιρία να αντισταθούμε στο διεθνές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που αποδομείται συνεχώς λόγω της λεγόμενης γκλομποποίησης. Σ’ αυτή την υπαρκτή κατάσταση, εμείς, σαν ένας πυρήνας που μέσα του καίει άπειρη λάβα, πρέπει να βρούμε το χαμόγελό μας, την αισιοδοξία μας για την αναγέννηση του πολιτιστικού μας χάρτη αντί της χρεοκοπίας συνειδήσεων και ηθών.

 

Πίστη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της νέας γενιάς που περιμένει από μας το μέγιστο παράδειγμα.

Για την ενημέρωσή σας:

1) Πρώτη δημοσίευση στην εφημ της Σύρου «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» (της Δανάης Μαύρου)

2)Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου

3) Σκοποί – δραστηριότητες και Τμήματα του Κέντρου

4) Οικονομική κατάσταση του Κέντρου (εφημ. «ΧΩΡΑΪΤΗΣ»)

5) Ψήφισμα του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων:  «ΤΟ ΒΗΜΑ της Νάξου»«Naxos Fan»

Ψήφισμα Ο.ΝΑ.Σ.

(αναμένουμε τις δράσεις της συσταθείσας Επιτροπής Πρωτοβουλίας)

 

 

 

 

Καλό Δρόμο !!!!

Advertisements

2 Σχόλια

 1. […] άρθρο: Γι’ αυτό το όνειρο πάλι ο λόγος – Μουσικο-Χορολογικό Κ… Like this:LikeBe the first to like this […]

 2. Eίναι αντιφατικά τα συναισθήματα που με κυριεύουν όταν διαβάζω δημοσιεύματα του αγαπητού και σεβαστού κου Σπηλιάκου για το »Μουσικο-Χορολογικό Κέντρο Γ.Κονιτόπουλος».
  Απο την μία με θλίβει το γεγονός οτι η επιστημονική κοινότητα της Νάξου (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν παίρνει θέση στα όσα συμβαίνουν με το Κέντρο , είτε θετική είτε αρνητική. Δεν εκφράζει την άποψη της για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στον πολιτισμό του νησιού και ολόκληρου του Αιγαίου.Τί είναι αυτό που φιμώνει το στόμα τους; Θέλουν ένα ερευνητικό κέντρο στο νησί με αυτούς τους σκοπούς; Θέλουν μήπως ένα άλλο με άλλους σκοπούς και σε άλλο μέρος; Δεν θέλουν τίποτα απ’αυτά; Τι επιτέλους θέλουν; Κάτι πρέπει να πούν.
  Τόσα και τόσα σπουδαία πράγματα λέγονται στα συνέδρια »Η Νάξος διαμέσου των αιώνων».
  Η μουσική και ο χορός σαν ψυχικές εκφράσεις αυτού του πολιτισμού που φτάνει μέχρι τις μέρες μας δεν πρέπει να τους απασχολεί σε επίπεδο πιο ουσιαστικής επιστημονικής προσέγγισης; Δεν θα ήταν τώρα ορατά τα αποτελέσματα ενός τέτοιου πνευματικού , πολιτιστικού φάρου σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής του νησιού και όλων των Κυκλάδων αν είχε διαμορφωθεί ένα τέτοιο Κέντρο στο νησί απο χρόνια;
  Και καλά αν η πολιτική σήμερα διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο με όρους οικονομίας , η επιστήμη;ποιός είναι ο ρόλος της; Αν όλα πιά είναι οικονομία και δεν υπάρχει άνθρωπος τότε σε τι μπορουμε να ελπίζουμε; Οι κοινωνίες των ανθρώπων νομίζω δεν μπορούν να αντιληφθούν απο μόνες τους το κοινώς αποδεκτό και χρήσιμο και όλα εξαρτώνται απο την πνευματική και ανιδιοτελή καθοδήγηση των ειδικών.
  Απ’την άλλη όταν βλέπω έναν επιστήμονα που δεν κατάγεται απο την Νάξο να αγωνιά για την εξέλιξη ενός τέτοιου εγχειρήματος και να προσπαθεί να πυροδοτήσει το ξεκίνημα μιάς οργανωμένης αντιμετώπισης του, τότε νοιώθω αισιόδοξία και ελπίδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: